En perle med røtter fra Vikingtiden

bildeI naustet på Kulturtunet står denne gamle seksæringen. Navnet kommer av at den har seks årer, så tre mann kunne ro samtidig. Det er lenge siden den
lå på sjøen, hvor lenge er det ingen som vet. Heller ikke hvor gammel den er, hvor den er bygget eller hvem som kjøpte den ny.

Men noe vet vi: Den sto i det gamle naustet da Karstein Vågenes kjøpte dette småbruket. Båten er godt over 100 år, sannsynligvis fra 1800-tallet. Noen mener den kan være laget i Os. Det er også fortalt at den kom til Kvalheim fra Marøy. I alle fall er den bygget slik båter ble laget like fra Vikingtiden, og kanskje enda lenger bakover.
Det vi kan si sikkert er at den ble brukt til fiske ute i fjorden her, og den har nok også hatt noen byturer til fisketorget i Bergen, da eierne rodde eller seilte inn for å selge fisk og samtidig handle byvarer som tøystoffer, nål og tråd, fiskekroker og litt til. Båten var nok god å ha til hverdags, og til søndag. Den ble helt sikkert tatt godt vare på, og dradd i hus når den ikke var i bruk.
Båten er i bemerkelsesverdig god stand, men dessverre er den likevel ødelagt på den måten at tidligere eiere har skåret hull for å lage plass til innenbords påhengsmotor. De så ikke på det som vandalisme, men som en praktisk ordning, det var greit med motorkraft i stedet for tunge åretak.
Om den skal repareres og settes tilbake i original stand, eller om den bare skal stå som den er, får tiden vise og økonomien bestemme.
Dette er 7. artikkel om hus og gjenstander ved Kulturtunet på Kvalheim.
8. august 2015. Tekst og foto: Øivind Ask